Hällebergsvägen 5
SE-443 60 Stenkullen
Sverige
+46 (0)31 795 30 30
info@ihp.se

Högeffektelement 750°C

Ett högeffektelement levererar en mycket hög effekt i förhållande till sin storlek och ger en jämn värmespridning över hela värmeelementets yttermantel. IHPs högeffektelement är byggda för att tåla riktigt tuffa arbetsförhållanden såsom processertemperaturer upp till 750°C, vibrationer, stötar och frekvent expansion/kontraktion.

Exempel på industriella användningsområden är verktygsuppvärmning, uppvärmning av solida kroppar, vätskeuppvärmning, gjutning, smältning, härdning, vulkning, lödning och elektrisk uppvärmning av medicinsk apparatur och laboratorieutrustning.

IHPs högeffektelement tillverkas genom tät spiralisering av resistanstråd runt en cylindrisk keramisk hållare. Resistanstråden kan förläggas så att högeffektelementet får en eller flera effektzoner. Hela värmeenheten placeras sedan i en metalltub och packas noggrant med ren magnesiumoxid som isolator mellan resistanstråden och yttermanteln. Därefter komprimeras högeffektelementet till rätt slutdiameter och tolerans.

Högeffektelement konstruktion

  1. Svetsad vattentät topp
  2. Yttermantel av rostfritt stål
  3. Isolationsdistans av keramik
  4. Isolator av ren komprimerad magnesiumoxid
  5. Resistanstråd av nickel/krom 80/20
  6. Keramisk hållare
  7. Keramiskt fixeringshuvud
  8. Ledare
  9. Keramisk förseglingspasta

Alla högeffektelement kan anpassas med inbyggda sensorer/givare och tillverkas dammtäta och vattentåliga.

Högeffektelement
HögeffektelementetHögeffektelement fleraHögeffektelement nippel

Teknisk specifikation

Yteffekt upp till 60W/cm²
Arbetstemperatur upp till 750°C
Anslutningsspänning anpassas efter önskemål
Ytterhölje av rostfritt stål AISI304, AISI316, AISI321 eller Incoloy®
Tig-svetsat ytterhölje för tryck upp till 60kg/cm²
Resistanstråd av nickel/krom 80/20
Diametertolerans -0,02 till -0,06mm
Längdtolerans ±1,5%
Effekttolerans +5% -10%
Hålpassningstolerans H7
Dielektrisk styrka 1500V 1/sec
Läckström ≤ 0,1mA vid 242V
Inbyggd givare typ TCJ, TCK eller PT100 (tillval)
Skyddsklass IP67 (tillval)

Anslutningar

Standardutförande (T1)Högeffektelementet förseglas med en värmebeständig keramisk pasta.
Keramisk platta (T2)Den keramiska plattan sticker ut ca 3-6mm beroende på högeffektelementets diameter. Detta förhindrar att ledaren kortsluts mot höljet när värmeelementet utsätts för vibrationer.
Kopplingsplint (T3)En keramisk kopplingsplint avslutar högeffektelementet för att förenkla byte av kablage.
Förskruvning (T4)Gängad anslutning med mutter för snabb inkoppling. Används med fördel vid parallellkoppling av elektriska högeffektelement.
Tvåsidig kabelanslutning (T5)Högeffektelement med kabelanslutning i båda ändar.
Tvåsidig förskruvning (T6)Högeffektelement med gängad anslutning och mutter i båda ändar.
Fläns (T7)Rund fläns för enkel fastsättning av värmeelementet. Idealisk för tillverkningsmaskiner i rörelse.
Bygel (T7b)Högeffektelementet avslutas med ett vinkelrät fästelement. Även denna variant passar väl för maskiner i rörelse.
Nippel (T8)Elementet förses med gängad nippel. Utmärkt för uppvärmning av vätskor. Denna lösning tål tryck och kan kompletteras med packning.
Förstärkt vinkel (T9)Helt vattentät och förstärkt högeffektelement som avslutas med ett vinkelrätt fästblock. Lösningen förhindrar skador och underlättar demontering av patronen.
Vinkelrät kabelanslutning (T9 Base)Flexibla kablar som är anslutna i 90° vinkel mot elementet och förseglas med en värmebeständig keramisk pasta.
Vinkelrät skyddad kabelanslutning (T9 PB)Högeffektelementet avslutas med vinkelrät kabelanslutning som skyddas av insvetsad metallhylsa.
Vinkelböj (T9 Elbow)Anslutning med 90° rörböj.

Kablage och kabelskydd

Rigida nickelstift (Vn.)Nickelstift gör det enkelt att byta kablage på högeffektelementen och används där det ställs höga krav på flexibilitet vid inbyggnad. Stiften är överdragna med ett isolerande skikt. Temperaturtålighet upp till 700°C.
Glasfiberkablar (P.Cv.)Denna flexibla kabel har nickelledare överdragna med glasfiber och har ett ytskikt av silikon. Detta är vårt standardkablage. Temperaturtålighet upp till 350°C.
Teflonkablar (P.Tf.)Ett vattenresistent kablage som också används där höga renhetskrav ställs. Temperaturtålighet upp till 250°C.
Silikonkablar (P.Sf.)Högflexibelt kablage för applikationer utsatta för rörelse och vibrationer. Temperaturtålighet upp till 200°C.
Standard elkabel (P.Cs.)Standard elkabel 3-ledare med inre kopparledare. Temperaturtålighet upp till 200°C.
Silikontub (P.Fs.)Ideal i fuktig miljö och där flexibilitet efterfrågas. Anslutningskablaget går inuti silikontuben. Temperaturtålighet upp till 200°C.
Steatitpärlor (Pst.)Framtagna för högtemperatursapplikationer. Inre ledare av nickel. Temperaturtålighet upp till 600°C.
Glasfiberarmerad tub (P.Fv.)Skyddar mot hög temperatur. Lämpar sig väl för tvinnat kablage och flera ledare. Temperaturtålighet upp till 200°C.
Flexibel metallfläta (P.Tm.)Metallfläta i rostfritt stål. Skyddar kablarna mot skador med maximalt bibehållen flexibilitet. Temperaturtålighet upp till 500°C.
Flexibel skyddstub av nickel (P.Tv.)Högskyddande flexibel tub i nickel mot slag, spill och allmän tuff miljö. Temperaturtålighet upp till 350°C.
Flexibel skyddstub av rostfritt stål (P.S.Sa.)Högskyddande flexibel tub i rostfritt stål som står emot vibrationer, stötar och viskösa produkter. Temperaturtålighet upp till 600°C.

Inbyggda givare

Isolerad temperatursensorSensorn är helt isolerad från ytterhöljet vilket motverkar störningar från jordpotentialens påverkan på mätvärdet.
Jordad temperatursensorSensorn är i direkt kontakt med ytterhöljet för snabb responstid.
Kundanpassad placering av temperatursensorDenna option ger dig som kund en unik möjlighet att välja var sensorn skall placeras för ökad precision och processkontroll.

Andra relaterade produkter

Du kanske även är intresserad av

Styrskåp PID

IHPs minsta styrskåp är ett ”stand alone” system som passar till en mängd olika värmeapplikationer där behovet stannar vid en värmezon och en sensor. I vår PID-regulator ryms mängder av intelligens som kommer väl till pass vid behov av jämn värmning, rampfunktionalitet, max inställbar temperatur, programsteg med olika börvärden eller bara temperaturstyrning som är CE-märkt och godkänd.

Vi levererar styrskåpen i tre standardutföranden och du väljer helt enkelt skåp efter vilken typ av sensor som passar till din process. IHP kan även erbjuda några omtyckta optioner som t.ex. snabbkontakt mellan värmare och styrskåp samt hjälp att programmera styrskåpet med de parametrar som är viktiga i din process.

Styrskåpet kan med fördel användas tillsammans med IHPs alla värmare som drar mindre än 16Ampere.

Styrskåp

Bli en del av vår gemensamma framgång

IHP levererar värmesystem, styrsystem och industritjänster till många ledande industriföretag i Europa. Som samarbetspartner och leverantör är vi kända för vår flexibilitet och vår höga kvalitet. Tillsammans skapar vi framgångsrika långsiktiga relationer.

Akzonobel
pipelife
tetrapak
skf
ericsson
univar
sca
ABB
vattenfall
scania
Skicka förfrågan
Kakor

Vi använder kakor på vår webbplats för att ge dig bästa möjliga upplevelse och för att analysera vår trafik. Du kan hantera kakor och ställa in huruvida du accepterar kakor i din webbläsare. Välkommen till IHP!

Tack!

Vi hör av oss inom kort